HTML

Várakozás a szeretet ünnepére

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják..."/Charles Dickens/

Friss topikok

Linkblog

Mézeskalács recept

2009.11.21. 08:30 :: leia26

A tuti bevált recept:
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)

Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.

 

Mire ügyelj mézeskalács készítés közben  
- Kezdetben a tészta nehezen áll össze, míg a kézmelegtől a méz, a margarin megpuhul, előfordul, hogy kicsit száraznak látod a tésztáját, de ne tegyél bele egyéb lazító anyagot, pl. tejet.

- Az egy zacskó mézeskalács fűszerkeverék bőven elég, a száraz tésztát még nem festi meg a színe, majd ha összegyúrod, szép barna lesz belőle. Ne akard mindjárt a lisztet barnára színezni.

- Ha nincs szódabikarbónád, neki se állj a sütésnek. Nem lehet belőle kispórolni. Ez elengedhetetlen, hogy puha, omlós legyen.

- Cukormáz hiba: túl kevés ideig verik a habot, vagy túl kevés cukrot tesznek bele, így folyós lesz, elfolyik a máz, túlságosan vastag lesz. Ha megfelelő a cukormennyiség, és megfelelő ideig kevered habverővel a legmagasabb fokozaton, akkor a cukormáznak jó keménynek kell lennie, és nem fog szétfolyni.
A zacskón, amivel díszíted a mézeskalácsot a cukormázzal, csak nagyon kicsiny lyukat vágj, menet közben, előfordul úgyis, hogy tágulni fog.

- Sütési hiba: a mézeskalácsot elegendő 2-3 percig sütni, főleg akkor, ha már nem az első adagokat sütjük, a felforrósodott sütőben, ha kicsit is tovább hagyjuk, nagyon hamar megég, ezért folyamatosan figyelni kell!!!

Szólj hozzá!

Címkék: sütik

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetunnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr851541167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása