HTML

Várakozás a szeretet ünnepére

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják..."/Charles Dickens/

Friss topikok

Linkblog

Klasszikus dallam

2009.11.22. 05:50 :: leia26

Egy karácsonyi klasszikus dallam: Frank Sinatra: Let it snow

Szólj hozzá!

Címkék: karácsonyi dallamok

Képek,sablonok,ötletek

2009.11.21. 08:48 :: leia26

 

 

 

 Ajándékkísérők

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ajtódísz

 Asztaldísz-ötlet

 Hóemberek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mécses: alatta szemeskávé,őröltkávé,kristálycukor,barnacukor

 

 

 

 

Ez csak egy kis bolondság inkább...de aranyos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ők pedig sablonok...

 

Szólj hozzá!

Címkék: dekoráció

Mézeskalács recept

2009.11.21. 08:30 :: leia26

A tuti bevált recept:
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)

Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.

 

Mire ügyelj mézeskalács készítés közben  
- Kezdetben a tészta nehezen áll össze, míg a kézmelegtől a méz, a margarin megpuhul, előfordul, hogy kicsit száraznak látod a tésztáját, de ne tegyél bele egyéb lazító anyagot, pl. tejet.

- Az egy zacskó mézeskalács fűszerkeverék bőven elég, a száraz tésztát még nem festi meg a színe, majd ha összegyúrod, szép barna lesz belőle. Ne akard mindjárt a lisztet barnára színezni.

- Ha nincs szódabikarbónád, neki se állj a sütésnek. Nem lehet belőle kispórolni. Ez elengedhetetlen, hogy puha, omlós legyen.

- Cukormáz hiba: túl kevés ideig verik a habot, vagy túl kevés cukrot tesznek bele, így folyós lesz, elfolyik a máz, túlságosan vastag lesz. Ha megfelelő a cukormennyiség, és megfelelő ideig kevered habverővel a legmagasabb fokozaton, akkor a cukormáznak jó keménynek kell lennie, és nem fog szétfolyni.
A zacskón, amivel díszíted a mézeskalácsot a cukormázzal, csak nagyon kicsiny lyukat vágj, menet közben, előfordul úgyis, hogy tágulni fog.

- Sütési hiba: a mézeskalácsot elegendő 2-3 percig sütni, főleg akkor, ha már nem az első adagokat sütjük, a felforrósodott sütőben, ha kicsit is tovább hagyjuk, nagyon hamar megég, ezért folyamatosan figyelni kell!!!

Szólj hozzá!

Címkék: sütik

Csillaghajtogatás

2009.11.21. 06:56 :: leia26

 4db középen összehajtott szál kell. A szálak hossza mindig a szálak vastagságától függ (2cm szélességnél, 60cm hosszú). A szálak végét hegyesre vágjuk és félbehajtjuk.Az első szálat bal kézbe véve a hajtott éllel lefelé (a majdani alapnégyzet bal oldalán) tartjuk. (1.kép) A következő szálat mintha az elsőre akasztanánk, azt átfogva, jobb felé mutatva rátesszük és összecsukjuk.
A következő szálat a másodikra „akasztjuk” azt átfogva. Nyitott végei lefelé állnak. Ez a szál párhuzamos az első szállal de nyitott végei ellenkező irányba mutatnak.

A negyedik szálat összehajtva a harmadikra akasztjuk, hogy azokat átfogja és a végeit, az első szálat lehúzva, annak hajtott végénél közé fűzzük. (2.kép)
Középen a bal kéz hüvelykujjával megtartva összehúzzuk a kialakult négyzetet. Most, minden szál fűzve van, ha megfogjuk középen, nem csúszhat szét. (3.kép) A négyzet oldalainak bal felén dupla szál megy felfelé.
A bal felső szállal kezdve csak a felső szálat a négyzetre visszahajtjuk egymás után az óra mutató járásával ellentétes irányba haladva. (4.kép) Így a negyedik utolsó lehajtott szálat be tudjuk fűzni az elsőnek lehajtott szál alá. Ezzel stabilizáljuk az alapot és az alapnégyzet mindegyik oldalán 2-2 szál, megy ki 1 jobb és 1 baloldalon. (5.kép)

Jönnek a csillag oldalsó csúcsai. Az alapnégyzetet felénk fordítva mindig a jobb oldali felfelé menő szállal dolgozunk.

A szálat a négyzet mentén önmaga mögé visszahajtjuk, így egy háromszöget kapunk. A háromszögünk mellé, hajlítjuk az egyenesen lefutó szálat, úgy hogy a két háromszög között maradjon egy kis rés. (6.kép)
Az így kapott háromszögeket összehajtjuk. (7.kép)
Az így kialakult csúcsot a mutatóujjunkkal hátratartva, annak tövébe a szálat óvatosan befűzzük. A szál végének az alapnégyzet közepénél kell kijönnie. (8.-9.kép
)
Itt azonnal vissza is hajtjuk.

Elforgatva a négyzetet úgy, hogy mindig a jobb felső szállal dolgozzunk sorban mind a négy sarkon, elkészítjük. (10.kép)

Ezután az egészet megfordítjuk és az így jobb oldalra került négy szálat is, elkészítjük.
Ha mind a nyolc csúcs megvan, a négyzet közepén lévő csúcsokat készítjük el. A négyzet közepéből induló szálakat eligazítjuk és a jobb oldalon felfelé futó szállal kezdjük.
Bal kézzel középen finoman megfogjuk a négyzetet és a középről induló jobb oldali felfelé futó szálat lefelé fordítva középről induló hegyes tölcsért készítünk. (11.kép) Bal mutató ujjunkkal finomam lefelé megtartjuk anélkül, hogy összenyomnánk és a szálat visszahajtva a középen kialakult  „zsebecskén”  bedugjuk középen. (12.kép)
A szál végének a csillag bal felső csúcsa között kell kijönnie.  (13.kép) Ezt a  folyamatot mind a négy szálal, meg kell csinálni. (14.kép)
Majd megfordítva a másik oldalon is.
Ha elkészült a kilógó szálakat kicsit meghúzva levágjuk mindig a jobb alsó sarokban  majd megfordítva ismét és el is készült a  csillag. (15.-16.kép)

forrás: http://skkreativ.lapunk.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: dekoráció

Papírdíszek leírással

2009.11.21. 06:54 :: leia26

www.komplett-otthon.hu/index.php

Szólj hozzá!

Címkék: linkek dekoráció

Kreatív ötletek - Gyertyaöntés házilag

2009.11.21. 06:51 :: leia26

 

 

Hamarosan itt a karácsony. Aki szeretné, hogy az ünnepeken az általa készített szebbnél szebb gyertyák éghessenek, már most elkezdheti elkészíteni azokat. Egy kis vállalkozó szellemmel és egy kis munkával nagyon szép gyertyákat készíthetünk, melyeket felhasználhatunk lakásunk díszítésére vagy akár ajándékozásra is egyaránt. Nézzük, mi is kellhet hozzá:

   

 

   

   

Viasz

 

Hobby vagy kreatív üzletekben többféle színben is válogathatunk a viaszok között. Azonban ha mi magunk szeretnénk a gyertyánkat színezni, színtelen viasztömböt vásároljunk, melyhez színező anyagot keverhetünk.

 

Tipp: Viaszt mi is készíthetünk magunknak maradék gyertyákból. A régi gyertyáinkat reszeljük le a könnyebb kezelhetőség miatt.

   

 

   

   

Kanóc

 

Szükségünk lesz még kanócra. Az üzletek többféleképpen árusítják a kanócokat. Van ahol viaszos és fémtalpas kanócokat kaphatunk és van ahol méterben vásárolhatjuk meg.

 

Tipp: a maradék gyertyánk lereszelése után az abban lévő kanócot is felhasználhatjuk, vagy akár egy méretre vágott gyertya is belekerülhet a közepébe.

   

 

   

   

A viasz megolvasztása

 

A gyertyaviasz megolvasztásához tegyük a viaszt egy tűzálló edénybe (vagy pl. konzervdobozba), ezt az edényt pedig helyezzük egy vízzel teli fazékba és a vizet forraljuk fel. Ha színtelen viaszt vásároltunk, a már olvadt viaszt kedvünkre színezhetjük, vagy akár illatosíthatjuk is.

   

 

   

   

Öntőforma

   

   

 

Öntőformának használhatunk egy vastag papírhengert (pl. toalett papír hengere, széles ragasztószalag belső karton hengere, alufólia henger, papírtörlő henger stb.). Az aljára helyezzünk egy kartonlapot. Használhatjuk még öntőformának a kiürült gyümölcsleves dobozokat, melyeknek a tetejét levágjuk.

 

Tipp: A forma aljára helyezhetünk kavicsokat, kagylókat, gyöngyöket, száraz virágszirmokat, száraz leveleket vagy bármit, ami szép dísze lehet gyertyánknak.

   

 

   

   

Kanóc elhelyezése:

 

A megvásárolt kanócot kössük rá egy hurkapálcikára (vagy egy ceruzára), a pálcát fektessük keresztbe a forma nyílásán és engedjük bele a formába. A kanóc másik végét vezessük ki a forma másik végén, középen, majd egy pár csepp viaszt csepegtessünk ide. Várjuk meg amíg az a kicsi viasz megszilárdul. Ezzel megakadályozzuk a viasz kifolyását.

 

Tipp: a kanóc aljára ráhúzhatjuk az elégett teamécses kerek kis fém talpát, vagy akár egy gémkapcsot, melyek lehúzzák a kanócot.

   

 

   

   

A viasz kiöntése

   

   

 

Ha a viaszunk megolvadt, színezés esetleg az illatanyagok hozzáadása után óvatosan öntsük a formába a viaszt. A viasz megszilárdulása és kihűlése után szedjük le az öntőformát a kész gyertyánkról. Papírhenger használata esetén állítsuk vízbe és szépen leázik a gyertyánkról. Egy gyertya kihűlési ideje kb. 10 óra, ez persze a gyertyánk méreteitől függően változhat. A kilógó kanócvéget egy centire vágjuk vissza. Ha ettől hosszabb, előfordulhat hogy füstölni fog.

 

Tipp: Ha többszínű gyertyát szeretnénk, akkor meg kell várnunk az egyes rétegek megszilárdulását, és csak utána öntsük rá a következő réteget.

   

 

   

   

Zselégyertyák

   

   

 

Színes és színtelen gyertyazselét szintén hobby vagy kreatív üzletekben lehet kapni. Ezek a gyertyák állagukban és látványukban is különböznek a hagyományos viaszgyertyáktól. A zselét felhevítve (úgy mint a viaszt) olvasszuk meg. Ugyanúgy színezhető és dekorálható mint a viasz. A megolvadt zselét valamilyen szép dekoratív üvegpohárba vagy más üveg formába érdemes önteni, mivel így nyújt szép látványt. Ha szeretnénk még tovább szépíteni a gyertyánkat, az üveg falához közel helyezzünk el szárított gyümölcsdarabokat, szép kavicsokat, üveggyöngyöket, kagylót stb.) A kanócot a viasz megdermedése után helyezzük el a gyertyában úgy, hogy egy tűvel megszúrjuk a helyét és utána beletoljuk a kanócot.

 

Tipp: Ha a gyertyánk nem olyan lett mint szeretnénk, a zselé újra felhasználható. Színátmenetet érhetünk el, ha a még meleg viaszra öntjük a következő réteget.

   

 

   

forrás:komplett-otthon.-hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: dekoráció

Kincsesbánya

2009.11.21. 06:50 :: leia26

Újabb oldal, ahol rengeteg mindenféle ötlet van karácsonyhoz:

picasaweb.google.hu/radicseva1

Szólj hozzá!

Címkék: linkek dekoráció

Kreatív könyvek karácsonyra

2009.11.20. 19:23 :: leia26

kreativkonyvek.multiply.com/

Szólj hozzá!

Címkék: linkek dekoráció

Szaloncukor házilag 2.

2009.11.20. 19:19 :: leia26

Fondant-tömeg

28 deka cukrot 1 deci vízzel a golyópróbáig megfőzünk és kőlapra öntjük. Ha a cukor kissé kihűlt, főzőkanállal még jól összekavarjuk, azután addig simítjuk, míg meg nem keményedett; nagy lábassal befedjük és egynéhány percig magára hagyjuk, ezután kézzel még jól átdolgozzuk.
Ez a fondant-tömeg lesz az alapja a különféle szaloncukroknak, ami gyerekkorunkat idézi.

Szalon ananászcukorkák

1 adag fondant-tömeg, 2 ek ananásznedv.
A fondant tömeget a tűzön összekavarjuk az ananásznedvvel, míg meg nem melegedett, azután még hidegen is kavarjuk. Ha a tömeg keményedni kezd, kis papirokba töltjük, kézzel lelapítjuk és ha egészen kihűlt, kis darabokra metszük, melyeket szines papirba göngyölitünk.

forrás: grocceni.com

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Karácsonyi tej

2009.11.20. 19:16 :: leia26

 

1 l tej, fél darab fahéj, 1 szegfüszeg, pár szem koriander, fél rúd vanilia.
A hozzávalókat felfőzöm, majd tetszés szerinti mézmennyiséggel édesítem.

forrás:grocceni.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Diós-ananászos karácsonyi lekvár

2009.11.20. 19:10 :: leia26

 

Fél ananász, fél kg narancs, fél kg mandarin, 5 dkg dióbél, kb. 60 dkg befőzőcukor (1:1), 3 ek rum.
Az ananászt lehéjazom, tönkjét eltávolítom, húsát felkockázom. A narancsokat és a mandarinokat meghámozom és kifilézem. A dióbelet durvára aprítom. Mindezeket megmérem és kb ugyanennyi 1:1-es zselécukrot hozzáadva egy lábasba teszem. Másnapig lefedve tartom, majd felteszem főni. A zselépróba sikerültéig lassan, de folytonosan kevergetve főzöm. Hozzáteszem a rumot és előmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom. Dunsztban tartom másnapig.

forrás:grocceni.com

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Téli lekvárok

2009.11.20. 19:06 :: leia26

lekvar1.jpg
 
Nyáron könnyű lekvárt főzni. A finom eper, a mosolygós barack szinte kínálja magát. És mi a helyzet télen? Egy 5letes háziasszony ilyenkor sem jöhet zavarba!


Az alma és a különféle déligyümölcsök most is rendelkezésünkre állnak, de mégis inkább egy különlegesebb praktikát szeretnék megosztani  kedves olvasóinkkal.

Kihasználva a főzőtök azon tulajdonságát, hogy semleges íze átveszi bármely gyümölcs vagy fűszer ízét, fantasztikus fűszerlekvárokat, borlekvárokat alkothatunk.


Szükségünk van tehát egy alap lekvárra:

1 kg főzőtököt legyalulunk, vagy apró kockára vágunk, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. 1 citrom reszelt héját, kis citromlevet adunk hozzá, pici gyömbérrel és kristálycukorral sűrűre főzzük.

lekvar2.jpg

 

Kezdődhet az alkotás!

Innentől hagyjuk szárnyalni a fantáziánkat, az alap lekvárt ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Keverjünk  bele egy kis fahéjat és máris kész a mennyei fahéj lekvár.

A vanília lekvárnak is biztosan sok rajongója lesz, pedig az alap lekvárunkba csak egy pici vaníliát kell tennünk és máris készen van.

Édes vörös- vagy fehérbor hozzáadásával különleges borlekvár készülhet.

Ugyanígy készíthetünk gyömbérlekvárt, de az igazán bátrak akár rozmaringgal, bazsalikommal, vagy kakukkfűvel is kísérletezhetnek, sőt akár kombinálhatjuk is egymással az ízeket, fűszereket.


A kész lekvárokat üvegekbe töltjük,  tartósítószert szórunk a tetejére, vagy ha ezt szeretnénk elkerülni akkor a szorosan lezárt üveget egyszerűen csak fejjel lefelé fordítjuk.

Ha az üveget szépen dekoráljuk kedves ajándék is lehet!

forrás:www.5letes.hu

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Receptes oldal

2009.11.20. 19:04 :: leia26

grocceni.com/magyar.html

Jó receptek minde alkalomra!

Szólj hozzá!

Címkék: linkek ünnepi ételek

Karácsonyi burgonya (fenyőchips)

2009.11.20. 19:03 :: leia26

 

1 kg burgonya, olaj a kisütéshez, só.
A burgonyákat meghámozom és uborkagyalun legyalulom. Minden darabból fenyőfamintát (süteménykiszúró) szúrok ki. A fenyőket többször váltott vízben megmosom, jól lecsurgatom, majd tiszta kendővel megtörlöm. Forró olajban 3 percig sütöm, majd szűrőn lecsepegtetem, hűlni hagyom, bezacskózom és lefagyasztom. Karácsonykor olajsütőben pillanatok alatt kisütöm, sózom és tálalom.
A maradék burgonyából burgonyagombócot, krokettet, stb. készítek.

forrás:grocceni.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepi ételek

Blue angel karácsonyi lekvár

2009.11.20. 18:58 :: leia26

 

Fél liter frissen csavart narancslé, 75 ml Blue Curacao, 1 ek narancshéjforgács (1 kezeletlen narancs héja vékonyan lehámozva és metéltre vágva), fél kg befőzőcukor.
A felsorolt hozzávalókat egy lábasba teszem. A forrástól számított 3 percig főzöm, majd előmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom.

forrás:recept.grocceni.com

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Karácsonyi pálinka Démétértől

2009.11.17. 16:49 :: leia26

Karácsonyi pálinka.

Ehhez jó nagy üvegre van szükségem - meghökkentő mennyiség fogy belőle, ha átjönnek a barátaink :) Tökéletes megoldás például a háromliteres kovászos-uborkás üveg, annak most úgysincs szezonja.

Az üveg aljára szórok húsz dekányi aszalt szilvát. Magozottat, persze. Aszalt áfonyából, szederből, málnából is lehet beletenni, ha van éppen otthon, egy-egy maréknyit. De igazán nem kötelező. Kerül bele úgy húsz dekányi kandírozott narancshéj is - és ettől a pillanattól kell kapaszkodni, mert varázslatos illatok árasztják el a konyhát. Vagy hat rúd fahéjat, félmarék szegfűszeget dobok bele, és kandírozott gyömbérből is mehet bele három-négy szem. Kifacsarom öt-hat nagyobb narancs levét, beleöntöm, majd két citrommal is megteszem ugyanezt. Tehetünk bele mazsolát is. Ízlés szerint mézzel öntözöm meg - én bizony jó sokat szoktam beletenni, mert gyönyörű, és nem tudok ellenállni a szépen csorgó arany folyamnak :) Legalább fél litert töltsünk bele. Ezután három deci erős rum kerül bele, majd felöntjük az egészet szilvapálinkával. Nincs is más dolgunk, mint karácsonyig néhányszor átforgatni az üveget, hogy mindent átjárjon az erős szesz. Karácsonykor szűrjük le, és dalolásszunk csengettyűs dalokat az illatától.

 

forrás: eleuszisz.blog.hu

1 komment

Címkék: finomságok

Karácsonyi nasi (Kandirozott narancshéj)

2009.11.17. 16:17 :: leia26



Vastag húsú narancs héjat vékony csikokra vágjuk!
Vizben 3 napig áztassuk, a vizet naponta cseréljük le!

A vizet leöntjük, és megmérjük a narancs héját. Ahány deka a narancs héj annyi deka kristály cukrot rakunk hozzá!


Egy lábosba a narancs héjat a cukrot és annyi vizet hogy ellepje feltesszük főni. Addig főzzük míg a leve el nem forr, A cukor szépen rá fog olvadni, de a végén ne hagyjuk ott mert könnyen leég!

Tepsin kiteritve száradni hagyjuk!

Végül karácsonyi dobozba rakjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Celine Dion- I met an angel

2009.11.17. 08:44 :: leia26

Szólj hozzá!

Címkék: karácsonyi dallamok

Celine Dion: Don't save it all for Christmas day

2009.11.17. 08:43 :: leia26

Szólj hozzá!

Címkék: karácsonyi dallamok

Csomagolás lépésről lépésre

2009.11.16. 14:24 :: leia26

videosmart.hu/video/hogyan-diszitsuk-ajandekcsomagolasainkat

Szólj hozzá!

Címkék: linkek dekoráció

Édes kis hóember percek alatt

2009.11.16. 14:15 :: leia26


Creative Crafts:
How To Make A Homemade Snowman

Bár angolul van, abszolút érthető!

 

forrás: szepkaracsonyt.hu

Szólj hozzá!

Címkék: dekoráció

Asztali dekor-videóval

2009.11.16. 14:05 :: leia26

Forrás: szepkarácsonyt.hu

Szólj hozzá!

Címkék: dekoráció

Hókifli

2009.11.16. 13:51 :: leia26

 
Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető téli sütemény "hóval" borítva.

 

Hozzávalók:

20 dkg zsír / vagy margarin, vagy vaj,
lehet vegyesen is /
50 dkg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál cukor
1 csipet só
2 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

Töltelék: ízlés szerint ki mit szeret, darált dió, mák, lekvár, / a családom a gesztenye masszával töltötett szereti a legjobban, a tölteléket mindenki úgy ízesíti, ahogyan szereti/

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, ha nem elég a tejföl, akkor tej hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk, pohárral kiszaggatjuk, közepét ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük, kifliket formálun belőlük, kicsit összenyomjuk.

Előmelegített sötőben sütjük 250 co- on.  Utána porcukorral elkevert vanilisáscukorban megforgatjuk. 

forrás: karácsony.hu

Szólj hozzá!

Címkék: sütik

Szaloncukor házilag

2009.11.16. 13:50 :: leia26

Több recept:

1.

Hozzávalók: fél kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja

1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni (én másnapig hagytam), öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen
3. Formázzunk szaloncukrokat, majd kakaóba hempergessük meg őket és csomagoljuk be szép papírba.

forrás: Dolce Vita blogja

2.

Szaloncukor házilag
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1/2 kg tejpor, 10 dkg kakaó, 15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve, 15 dkg vaj, egy fél dl rum.

A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Három nappal karácsony előtt neki kell állni!

A kész cukrokat selyempapírba kell csomagolni, úgy hogy téglalapokat vágunk ki, két rövidebb szélét kirojtozzuk ollóval és a közepére tesszük a szaloncukor kockát és a becsomagolt drabot alul-felül megcsavarjuk. Aki szeretné színes alufóliába csavarhatja, de elegáns, ha csak a selyempapírban akasztjuk a fára.

forrás: Harmonet

3.

Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

Karácsonyi rege- Szabó Gyula előadásában

2009.11.16. 12:43 :: leia26

Szólj hozzá!

Címkék: versek idézetek