HTML

Várakozás a szeretet ünnepére

"Mert csakugyan, sokan vannak a világon, akiknek a karácsony valóban néhány napi örömet és boldogságot hoz. Sok család, amelynek tagjait messze elsodorta egymástól és szanaszét szórta a nagyvilágban a létért való szakadatlan küzdelem, most újra összekerül és újra összeforr abban a kölcsönös szeretetben és jóakaratban, amelyből a tiszta és zavartalan örömnek olyan bő forrása fakad, s amely olyan összeférhetetlen a világ sokféle bajával és gondjával, hogy a legműveltebb nemzetek vallási meggyőződése és a legvadabb népek durva hagyományai egyaránt a túlvilági élet legfőbb boldogságai közé számítják..."/Charles Dickens/

Friss topikok

Linkblog

Naracslekvár receptek

2009.11.16. 12:22 :: leia26

 

Hozzávalók:
4 narancs
3 citrom
cukor

Van nekem egy régi-új szakácskönyvem, Magyar Elektől Az ínyesmester nagy szakácskönyve. Süt róla, hogy valamikor a múlt század elején íródott, de szeretem olvasgatni, olyan szenvedélyes, és tulajdonképpen modern is.

A receptek némelyike nagyon vicces, tudtátok például, hogy a hamis teknősbékaleveshez borjúfej kell? Van egy csomó ilyen, kakastaréj frikasszé, nyúlkrokett, éti csiga szardellamártással, gesztenyefőzelék.

Na és tele van olyan recepttel, ami egyszer még jól jöhet: szaloncukrok, rendes igazi fagylaltok, kandírozott gyümölcsök, vagy például a krampampuli. Most találtam meg a burgonyatortát, azt feltétlenül ki fogom próbálni, valamikor gyakran volt ilyen nevű desszert nálunk, csak eltűnt a receptje - hátha ugyanaz

Na meg a narancsdzsem. Bemásolom a receptet:

"4 narancsot és 1 citromot héjastól hosszában kettévágunk, és aztán vékony karikákra metéljük. Tál fölé helyezett deszkán csináljuk, hogy minden cseppet felfoghassunk. A magvakat természetesen kiszedjük. Megmérjük a felvágott gyümölcs súlyát, és háromszor annyi vízben (50 dkg-ra 1,5 liter víz) 24 óráig áztatjuk. Akkor az egészet - természetesen a vízzel együtt - felforraljuk, és 20 percig lobogva forrni hagyjuk, és ismét 24 óráig hagyjuk állni. Akkor belecsavarjuk két citrom levét, újra megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorral 30 percig erősen forraljuk. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, kigőzöljük. Nagyon híg, de kihűlve teljesen kocsonyás lesz. Ajánlatos egyszerre csak ebből az előírt mennyiségből készíteni, amiből 4-5 5 dl-es üveg telik meg. Ha az itt megszabottnál nagyobb mennyiségben készítjük, akkor az első és a második forralási időt is meg kell toldani 8-8 vagy 10-10 perccel."

Mostanában nem nagyon van nálunk ilyesmi, igazán nem hiányzik az amúgy is múlóban lévő derekamnak. Meg különben is, a Carpathia márkájú lekvárok rettenetesen finomak, van belőlük mindig, mit lehet tudni, hátha kellenek valamihez... (Jéé, szilvalekvár milyen régóta nincs itthon, pedig évtizedeken keresztül az volt A Lekvár, mármint ebből a márkából. Olyan dobozban árulják, mint a vajkrémet, és nagyon sűrű, szinte fekete színű lekvár, aszaltszilva-ízzel. Bele vagyok szeretve.)

De valamikor ezzel telt a fél januárom, narancslekvár-gyártással, minden eresztés máshogyan készült. Sajnos azt pont elfelejtettem, hogy melyik volt a tökéletes. Az biztos, hogy soha nem volt idegem kivárni a kétszer 24 órát: ha este vagdostam a gyümölcsöket a fazékba, reggel már felforraltam. Az is biztos, hogy kevesebb vizet használtam, és jóval kevesebb cukrot, bár gyakorlatilag soha semmit nem mérek meg. (A zöldségesnél megmértem, az volt a kiinduló alap.) Arra is emlékszem, hogy ha nem főtt lobogva, akkor nem lett jó. Vastag héjú narancsokat meg citromokat vettem hozzá, szeretem azt a jellegzetes kesernyés ízt. A gyümölcshús teljesen eltűnik, de a héj megmarad, ezért borzasztó vékony szeletekre vagdostam.

Az egyik legfinomabb lekvár, amit valaha is ettem. De még csak nem is hasonlít a szokásos lekvárokra, szóval erősen megosztja az emberiséget, mint a köménymag meg a kapor. (Meg mint Patrick Swayze. Jeremy Irons inkább. Én például mindegyiket imádom.)

forrás:http://anyuhamos.freeblog.hu/

 

Egy másik:

Hozzávalók:

Elkészítés

A narancsot és a citromot meg kell tisztítani, a belső részében lévő fehér csutkarészt kivenni. Ezt követően fel kell kockázni, lemérni, és kétszer annyi súlyú vizet ráönteni. 24 órát állni hagyjuk.
Másnap a forrástól számított 1/2 órát kell főzni, majd újabb 24 órát állni hagyni. Ismét le kell mérni, és ugyanannyi súlyú cukorral a forrástól számított 1/2 órát kell főzni. Langyosra hűtve kis üvegekbe kell tenni és másnap lezárni.

forrás: mindmegette.hu

És egy harmadik:

Hozzávalók: 

  • 85 dkg narancs, héjától és a héj alatti fehér rétegtől alaposan megtisztítva, kimagozva és cikkekre szedve,
  • 4 dl narancslé, lehetőleg frissen kifacsarva,
  • fél-fél teáskanál őrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj,
  • 35 dkg cukor,
  • 1 tasak dzsemfix,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • fél citrom leve. 

Az alaposan megtisztított narancscikkeket apróra vágjuk, majd a narancslével és a vékony csíkokra vágott narancshéjjal együtt feltesszük főni. Közben hozzáadjuk a cukorral elkevert fűszereket, a citrom héját és a dzsemfixet. Jól összekeverjük, hogy mindenhol alaposan érje a fűszeres elegy. (Már a felszálló illatokért is megéri elkészíteni!) Felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél citrom levét, s 3 perc forralás után a tűzről levéve jól záródó, csinos kis befőttesüvegekbe tesszük. Megtöltés után jól lezárjuk az üvegeket, s 5 percre fejtetőre állítjuk.

forrás:

www.noiteazo.hu



Szólj hozzá!

Címkék: finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretetunnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr901528987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása