
Az alma és a különféle déligyümölcsök most is rendelkezésünkre állnak, de mégis inkább egy különlegesebb praktikát szeretnék megosztani kedves olvasóinkkal.
Kihasználva a főzőtök azon tulajdonságát, hogy semleges íze átveszi bármely gyümölcs vagy fűszer ízét, fantasztikus fűszerlekvárokat, borlekvárokat alkothatunk.
Szükségünk van tehát egy alap lekvárra:
1 kg főzőtököt legyalulunk, vagy apró kockára vágunk, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. 1 citrom reszelt héját, kis citromlevet adunk hozzá, pici gyömbérrel és kristálycukorral sűrűre főzzük.

Kezdődhet az alkotás!
Innentől hagyjuk szárnyalni a fantáziánkat, az alap lekvárt ízlésünk szerint alakíthatjuk.
Keverjünk bele egy kis fahéjat és máris kész a mennyei fahéj lekvár.
A vanília lekvárnak is biztosan sok rajongója lesz, pedig az alap lekvárunkba csak egy pici vaníliát kell tennünk és máris készen van.
Édes vörös- vagy fehérbor hozzáadásával különleges borlekvár készülhet.
Ugyanígy készíthetünk gyömbérlekvárt, de az igazán bátrak akár rozmaringgal, bazsalikommal, vagy kakukkfűvel is kísérletezhetnek, sőt akár kombinálhatjuk is egymással az ízeket, fűszereket.
A kész lekvárokat üvegekbe töltjük, tartósítószert szórunk a tetejére, vagy ha ezt szeretnénk elkerülni akkor a szorosan lezárt üveget egyszerűen csak fejjel lefelé fordítjuk.
Ha az üveget szépen dekoráljuk kedves ajándék is lehet!
forrás:www.5letes.hu