én pl. MINDIG darálom a cukrot, soha nem veszek bolti porcukrot. Írókához pedig tutira jobb, a boltiban rengeteg a szemcse, vagy teaszűrőn átszitálod kétszer-háromszor, vagy nem tudod kinyomni kicsi lyukon keresztül a zacsiból, elrontja az írókát. Ami fontos: csak félig töltsd meg a darálót cukorral, darálás közben rázogasd is, aztán kinyitod a darálót és egy kiskanál nyelével átkevered a porcukrot úgy, hogy a kés alá meg a "sarokba" szorult cukor is fellazuljon, elkeveredjen a többivel. Ezután még darálod egy ideig. Így biztosan egynemű, finom lesz, nem kell szitálgatással kínlódni. Egy tojásfehérjéhez kb. 20 dkg (!!!) cukor kell, de ez nem biztos, attól függ, hogy mekkora a tojás. Kanalanként kavarjuk bele a cukrot, akkor elég, ha a kavaróról már csak nagyon lassan folyik le. Ezután érdemes még 2-3 percig intenzíven kavarni, jobb lesz az állaga. Persze ez csak az én tapasztalatom, módszerem, lehet, hogy másnak másfél jobban bevált. Annyi azonban hozzá tartozik a dologhoz, hogy én egész évben rengeteg mézest készítek, nem csak Karácsonykor. Az írókához nem jó a vékony, "zörgős" fagyasztózacsi, nagyon gyorsan kitágul, tönkre megy. Az un. "simítózáras" jó hozzá, annak vastagabb az anyaga és nincs széles, durva hegesztés a szélén. A simítózárat le kell vágni és az egyik sarokba betölteni a mázat. Fölötte összefogni a zacskót és befőttes gumival alaposan összecsavarni (így csak előre, a lyuk felé tud menni a máz, visszafelé nem). Ezután egy pici lyukat vágunk rá mondjuk manikűr ollóval. Inkább többször vágjunk nagyon-nagyon picit a csücsökből, próbálgassuk közben, amíg jó lesz. Amúgy a dobozod szép lett meg a házikók is. Én az összeragasztást is tojásfehérjés írókával szoktam készíteni, nem vizessel.
Mézeskalácshoz írókakészítés(csirri hozzászólása, nlc.hu)
2010.10.13. 11:56 :: leia26
Szólj hozzá!
Címkék: tippek trükkök
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.